Sie befinden Sich nicht im Netzwerk der Universität Paderborn. Der Zugriff auf elektronische Ressourcen ist gegebenenfalls nur via VPN oder Shibboleth (DFN-AAI) möglich. mehr Informationen...
Ergebnis 6 von 83
Toxicology letters, 1990-04, Vol.51 (2), p.189-201
1990
Volltextzugriff (PDF)

Details

Autor(en) / Beteiligte
Titel
Ascorbic acid safety: analysis of factors affecting iron absorption
Ist Teil von
  • Toxicology letters, 1990-04, Vol.51 (2), p.189-201
Ort / Verlag
Shannon: Elsevier Ireland Ltd
Erscheinungsjahr
1990
Quelle
Elsevier Journal Backfiles on ScienceDirect (DFG Nationallizenzen)
Beschreibungen/Notizen
  • The potential for excessive iron absorption by subjects ingesting ascorbic acid doses above the recommended dietary allowance (60 mg) was evaluated by examining published literature (24 studies, 1412 subjects) in which ascorbic acid was part of a test meal given to determine effects on iron absorption. Three parameters associated with iron absorption were identified: (1) a relatively shallow slope for the doseresponse curve relating ascorbic acid dosage (1–1000 mg) and percent iron absorption; (2) no significant effect of ascorbic acid on the absorption of high (60 mg) iron doses; and (3) an inverse relationship between iron absorption and plasma transferrin saturation. Ascorbic acid did not increase the incidence of ‘high’ iron absorbers (> 2 SD from population mean) above control levels; limited data for ascorbic acid doses > 100 mg/d indicated no change in the distribution of iron absorption values.

Weiterführende Literatur

Empfehlungen zum selben Thema automatisch vorgeschlagen von bX